top of page
IMG_20220923_070721.jpg

Mt.OLYMPUS
HIKING ADVENTURE

2ημερη εκδρομή με ανάβαση στον Όλυμπο!

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ένα δυνατό, θεϊκό διήμερο,
σχεδιασμένο για τους ασταμάτητους λάτρεις των βουνών!


Ο Όλυμπος, είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με την εμβληματική του κορυφή τον Μύτικα να φτάνει σε υψόμετρο 2918μ, παγκοσμίως γνωστό για την ιστορική και πολιτιστική του αξία. Υψώνεται στα σύνορα Μακεδονίας και Θεσσαλίας, μεταξύ των νομών Πιερίας και Λάρισας. Λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματός του, που οφείλεται εν μέρει στη μικρή απόσταση από τη θάλασσα αλλά και στην απότομη αύξηση του ύψους του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ξεχωρίζει για τη μεγάλη ποικιλότητα του εδάφους, του κλίματος και της βλάστησης.

Το σχήμα του ορεινού όγκου, οι σαγηνευτικές κορυφές καλυμμένες από χαμηλά σύννεφα που συχνά φέρνουν καταιγίδες, σε συνδυασμό με την ποικιλόμορφη και ευμετάβλητη φυσική ομορφιά του, πάντα προκαλούν δέος και θαυμασμό. Σε αυτό το απόκοσμο τοπίο, οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν την κατοικία των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου (με επικεφαλής τον Δία), των Μουσών και των Χάριτων. Στον Όλυμπο, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Δίας πολέμησε τον Κρόνο και τους Τιτάνες και, αφού νίκησε, εγκαταστάθηκε εκεί και έγινε κύριος όλων των θεών, των ημίθεων και των ανθρώπων. Οι μύθοι και οι παραδόσεις που συνέλεξαν ο Όμηρος και ο Ησίοδος μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, καθιστώντας τον Όλυμπο το επίκεντρο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού.
Η UNESCO, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα και ιδιαίτερη θέση που κατέχει ο Όλυμπος (ως τμήμα ενός διεθνούς δικτύου αποθεμάτων Βιόσφαιρας), με απόφασή της από το 1981 έχει εντάξει τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου (Mount Olympus National Park) στο Πρόγραμμα για τον Άνθρωπο και τη Βιόσφαιρα (Programme on Man and the Biosphere). 

Ένα ιερό σύμβολο σαν τον Όλυμπο, δεν αφήνει κανένα επισκέπτη χωρίς να τον σαγηνέψει, να τον εμπνεύσει και να τον μυήσει στην κουλτούρα της ορειβασίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος και της φύσης.

Σχετικά με την εκδρομή μας


Η εκδρομή μας είναι σχεδιασμένη για μικρά γκρουπ  έτσι ώστε κάθε λεπτό στο βουνό να είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους. Στόχος μας είναι η ανάβαση να αποτελέσει μια πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους μαθαίνοντας πολλά καινούρια πράγματα και φέρνοντας τα παιδιά ακόμα πιο κοντά στο βουνό και τη φύση. 
 
Η έμπειρη ομάδα του Esperos Snowsports Club σε συνεργασία με την ESP Adventures θα σας συνοδεύσει στην διάρκεια της πεζοπορίας από την θέση Πριόνια (1100 μ) έως το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (2100μ). Παράλληλα θα μοιραστούμε μαζί σας την άκρως ενδιαφέρουσα Ιστορία και Μυθολογία του βουνού, στοιχεία για την χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου, αληθινές ιστορίες που έχουμε βιώσει στο βουνό, καθώς και μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν κατά την διάρκεια της πεζοπορίας, και που θα κάνουν την εμπειρία σας περισσότερο βιωματική και φυσικά μια αξέχαστη ανάμνηση! 
 
Η διαμονή μας το Σάββατο το βράδυ θα γίνει στο οργανωμένο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός. 
Το επόμενο πρωί θα γίνει η κατάβαση από το ίδιο μονοπάτι έως τη θέση Πριόνια και από εκεί βόλτα στους καταρράκτες του Ενιπέα, επιστροφή με το λεωφορείο μας στο Λιτόχωρο και μετά στη Θεσσαλονίκη.

IMG_20220828_133925_edited.jpg

Πληροφορίες εκδρομής

  • Συνολικό μήκος πεζοπορικής διαδρομής (μπρος – πίσω): 10 χιλ. 

  • Συνολική υψομετρική ανάβαση: 1000 μ.

  • Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 3.30- 4 ώρες

  • Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2 (κλίμακα 1 – 5)

  • Κατάλληλο για παιδιά: 13+ με συνοδεία γονέα

Αναλυτικό πλάνο εκδρομής

Ημέρα 1η: 

Πεζοπορία από τη θέση Πριόνια προς το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός
Η συνάντηση μας γίνεται στην Αρετσού στις 7:45 π.μ. και αφού σας καλωσορίσουμε και επιβεβαιωθούμε πως όλοι έχετε πάρει τον κατάλληλο εξοπλισμό μαζί σας, το λεωφορείο μας θα ξεκινήσει για το Λιτόχωρο και μετά για την θέση Πριόνια (30’ - 18 χλμ από το Λιτόχωρο) όπου και θα ξεκινήσουμε το περπάτημα μας. Η ανάβαση γίνεται από πολύ καλά σημασμένο μονοπάτι και η διαδρομή αποτελείται από τμήματα εύκολης και μέτριας δυσκολίας, ακόμα και για όσους δεν έχουν εμπειρία σε αναβάσεις.
Ξεκινώντας από τη θέση «Πριόνια», σε υψόμετρο 1100 μέτρων, ακολουθούμε ένα ανηφορικό μονοπάτι μέσα σε εντυπωσιακή φύση που γοητεύει κάθε πεζοπόρο! Περνάμε από ένα κιόσκι και από πολλά σημεία με πανέμορφη θέα προς τις άγριες πλαγιές του Ολύμπου, όπου κάνουμε μικρά διαλείμματα!
 
Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας μέσα στο πυκνό δάσος μέχρι να φτάσουμε στο καταφύγιο του Σπήλιου Αγαπητού, που είναι χτισμένο στα 2100 μέτρα! Εκεί, αφού θα τακτοποιηθούμε στα κρεβάτια μας, θα απολαύσουμε την εντυπωσιακή θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους, και θα δειπνήσουμε στην ζεστή και φιλόξενη τραπεζαρία του καταφυγίου. 

Ημέρα 2η: 

Πεζοπορία από το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός έως τα Πριόνια και τους Καταρράκτες του Ενιπέα

Την δεύτερη μέρα  θα πάρουμε το πρωινό μας στην αυλή του καταφυγίου και με θέα τις κορυφές του Ολύμπου! Νωρίς το πρωί και γύρω στις 10.30 πμ θα ξεκινήσει η κατάβασή μας από το καταφύγιο προς τη θέση Πριόνια και τους καταρράκτες του Ενιπέα! Στους καταρράκτες θα δροσιστούμε, θα βγούμε φωτογραφίες και θα ολοκληρώσουμε την υπέροχη εκδρομή μας!

Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορικής διαδρομής μας, στα Πριόνια, θα έχουμε χρόνο για καφέ ή φαγητό!

 

Το λεωφορείο μας θα ξεκινήσει το δρόμο της επιστροφής νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με στόχο να είμαστε πίσω στη Θεσσαλονίκη κοντά στις 19.00.

Σας περιμένουμε για μια ακόμα α ξ έ χ α σ τ η  ε μ π ε ι ρ ί α ! 

Φωτογραφίες από παλαιότερες εξορμήσεις μας στον Όλυμπο στο Φαράγγι του Ενιπέα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

bottom of page